Dissabte 16 Octubre 2021

T: 93 193 75 26

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Retenció sobre dividends

Recordi la data en què ha d'ingressar-la.

Si durant el mes de juny passat la seva empresa va acordar el repartiment de dividends, recordi que el termini per a ingressar la retenció en Hisenda –quan escaigui– dependrà de la data en què aquests dividends siguin exigibles:

  • Si en l'acord de repartiment es va establir la data d'exigibilitat, aquesta data determinarà el moment en què s'ha d'ingressar la retenció. Per exemple, si l'acord de repartiment es va prendre el 20 de juny i es va pactar que el dividend seria exigible a partir del 26 de juny, la retenció haurà d'incloure's en la declaració de retencions del segon trimestre de 2021 (o del mes de juny si presenta declaracions mensuals).
  • Si en l'acord de repartiment no es va concretar la data de pagament, els dividends van ser exigibles a partir de l'endemà a l'acord. Si aquest acord es va prendre el 30 de juny, els dividends van ser exigibles pels socis a partir de l'1 de juliol, de manera que la seva empresa haurà d'ingressar la retenció en la declaració de retencions del tercer trimestre de 2021 (o en la del mes de juliol, si declara mensualment).

Recordi que la retenció ha de practicar-se quan els dividends resulten exigibles. Si en la junta d'aprovació no es va dir res sobre la data de pagament, s'entén que els dividends són exigibles l'endemà de la data de l'acord.

Immobles llogats

Una recent sentència ha aclarit la seva tributació.

Recentment el Tribunal Suprem ha dictat una sentència sobre els immobles que estan llogats només durant una part de l'any, fixant els següents criteris:

  • Per aquells períodes en què l'immoble no estigui llogat, l'arrendador sempre ha d'imputar-se una renda immobiliària d'entre el 1,1% i el 2% del valor cadastral (encara que la intenció sigui llogar-lo al més aviat possible).
  • Pel temps en què l'immoble no generi rendiments no cal deduir les despeses anuals (IBI, assegurances, despeses de comunitat, subministraments...). Perquè aquestes despeses siguin deduïbles han de reportar-se en períodes en els quals es generin ingressos.
  • Respecte a les reparacions, el Tribunal no es pronuncia. Però aquest tipus de despeses sí que estan clarament correlacionats amb els ingressos que després s'obtindran (una vegada s'iniciï el lloguer), per la qual cosa sí que poden considerar-se despesa deduïble.

Desocupat. La part de despeses proporcional als dies de l'any en què l'immoble ha estat buit no és deduïble (i el mateix ha d'entendre's respecte dels interessos i les amortitzacions).

Els nostres professionals analitzaran els ingressos per immobles arrendats o llocs en lloguer que ha d'incloure en el seu IRPF.

Amortitzacions oblidades

En tancar els comptes de l'exercici poden detectar-se despeses que no es van comptabilitzar en anys anteriors. Aquestes despeses poden comptabilitzar-se ara (i deduir-se fiscalment si corresponen a exercicis que encara estan oberts a inspecció).

El mateix pot succeir amb amortitzacions “oblidades” –per error, o perquè en el seu moment no es va voler deteriorar els resultats–. Aquestes amortitzacions també poden comptabilitzar-se i deduir-se araperò amb alguns límits:

  • En primer lloc, ha de comptabilitzar-se l'amortització màxima corresponent a l'exercici que es tanca.
  • I després poden computar-se les amortitzacions oblidades d'anys anteriors, però només segons el percentatge mínim d'amortització que estableixen les taules oficials.
  • Només seran deduïbles les amortitzacions oblidades que corresponguin a exercicis oberts a inspecció.

AJUST FISCAL. La comptabilització d'aquestes partides oblidades ha de realitzar-se contra reserves (i no contra una partida de despesa). La deducció fiscal de la despesa es realitzarà, per tant, mitjançant un ajust extracontable negatiu en la declaració de l'Impost de societats.

Periodificació de despeses

Computi les despeses reportades i encara no satisfetes.

En tancar els comptes de 2020, convé estar especialment atent a les despeses que a 31 de desembre ja s'han reportat, però que encara no s'han pagat. Aquestes despeses poden periodificar-se i comptabilitzar-se en 2020 (en lloc de 2021). Per tant, en computar-los un any abans, la seva empresa pot diferir el pagament de l'Impost de societats i obtenir estalvis financers. Per exemple:

  • Si va rebre un préstec els interessos del qual haurà de satisfer en 2021, en tancar els comptes de 2020 comptabilitzi una despesa pels interessos que ja s'hagin reportat en la data de tancament.
  • Si en la seva empresa les pagues extres es reporten al llarg de l'any (una dotzena part cada mes), comptabilitzi la part reportada de cadascuna de les pagues extres a satisfer en 2021.

Analitzi també els ingressos: pot ser que alguna partida que hagi estat comptabilitzada com a tal sigui veritablement una bestreta. Per exemple, si ha cobrat tots els honoraris per uns treballs que a 31 de desembre només s'han finalitzat en un 60%, podrà comptabilitzar el 40% restant com una bestreta i imputar-lo com a ingrés en 2021, quan aquesta part del treball es realitzi.

El nostre departament fiscal està a la seva disposició per a ajudar-lo en el tancament de comptes de 2020.

Volem ajudar-lo

Contacti amb nosaltres perquè estudiem el seu cas i puguem fer-li una proposta personalitzada.

Estem aquí per a vostè.

Contacti ara

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació i obtenir estadístiques de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies.
Més infromació Ok